//Cum sa-ti pregatesti masina inainte de a pleca in vacanta

Cum sa-ti pregatesti masina inainte de a pleca in vacanta

Multe persoane isi doresc sa plece cu masina intr-o calatorie lunga. Adevarul
este ca alegerea unui drum cu masina pentru o calatorie lunga este o idee foarte buna intrucat acest lucru iti permite sa vizitezi mai multe locuri, sa calatoresti mai comod si cu posibilitatea de a iti face singur programul.

Cu doua – patru saptamani inainte de plecarea in concediu

Realizati reparatiile majore. Daca masina are nevoie de reparatii importante de intretinere, luati-va grija de la acestea cu cel putin o luna inainte de a pleca.

Acest lucru va permite sa aveti suficient timp la dispozitie pentru orice probleme ce pot aparea legate de reparatii.

Verificati lichidul de racire. Daca destinatia voastra pentru concediu este o zona mai calda sau mai rece, verificati amestecul de lichid de racire si apa pentru a va asigura ca masina este protejata corespunzator. Daca lichidul de racire trebuie schimbat, realizati acest lucru inainte de a pleca.

Verificati anvelopele. Asigurati-va ca anvelopele sunt umflate la presiunea corespunzatoare. Presiunea scazuta poate provoca acumularea de caldura suplimentara, care poate duce la o explozie atunci cand aveti viteza mare. Urmati instructiunile din manualul de utilizare pentru verificarea presiunii in anvelope. In timp ce realizati acest lucru, verificati suprafata de rulare a anvelopei.

Verificati roata de rezerva. Asigurati-va ca aceasta este complet umflata si ca toate elementele necesare pentru schimbarea anvelopei sunt in portbagaj. In plus, asigurati-va ca aveti adaptorul necesar pentru piulita de blocare.

Verificati actele. Asigurati-va ca aveti cartea masinii, inregistrarea si dovada pentru asigurare in regula. Daca manualul lipseste, luati in considerare comandarea unuia nou inainte de a pleca la drum. Majoritatea producatorilor de automobile au manuale in format PDF pe site-urile acestora de unde le puteti descarcare. Asigurati-va ca inregistrarea si asigurarea nu vor expira in decursul calatoriei voastre. Luati in considerarea transportarea acestora in interiorul portofelului in cazul cel mai grav in care masina va este furata.

O saptamana inainte de plecare

Realizati un control general al autovehiculului. Daca credeti ca masina voastra are nevoie de anumite schimburi de ulei sau de alte teste de intretinere in timpul calatoriei, acum este momentul sa le efectuati.

Verificati anvelopele. Presiunea anvelopei ar trebui sa fie la fel cum au fost la ultima verificare.

Curatati-va masina. Cu cat murdaria este mai multa si greutatea masinii creste iar consumul de combustibil va creste.

Verificati filtrul de aer. Un filtru de aer infundat reduce consumul de combustibil. Este ieftin si usor de schimbat. Daca filtrulde aer al masinii nu a fost schimbat de mult, a venit timpul sa-l curatati sau sa-l schimbati.

Cumparati o harta. Daca nu aveti un atlas rutier actualizat atunci trebuie sa cumparati unul. Un atlas de calatorie poate adauga o noua dimensiune calatoriei voastre si va ajuta sa vizitati cat mai multe locuri importante pe parcursul acesteia.

O zi inainte de plecare

Spalati si aspirati masina. Inainte de a impacheta, acordati-i masinii voastre o spalare si aspirare corespunzatoare. Vehiculele curate par sa functioneze mai bine si in plus, cine vrea sa calatoreasca intr-o masina murdare?

Verificati si modificati presiunea in anvelope. Majoritatea autovehiculelor au doua tipuri de presiuni recomandate una pentru incarcaturi usoare si alta pentru sarcini grele/ viteze mari. Mergeti la cea mai apropiata statie GPL pentru a umfla anvelopele. Veti gasi toate informatiile necesare in manualul de utilizare sau pe autocolantul aflat pe usa masinii sau in clapera rezervorului de combustibil.

Faceti plinul. S-ar putea sa nu gasiti un loc destul de repede pentru a face plinul iar adesea combustibilul pe care il gasiti pe parcursul drumului are un pret mult mai mare.

In ziua calatoriei

Verificati ceea ce ati impachetat. Deschideti bagajul si aruncati o ultima privire. Aveti nevoie de tot ceea ce ati luat? Ati omis ceva? Daca aveti ceva ce considerati ca este in plus atunci scapati de acesta.

Incarcati uniform si cu atentie. Daca transportati o multime de obiecte grele, distribuiti greutatea in mod egal. Autovehiculele nu au capacitatea de incarcare nelimitata, asa ca nu supraincarcati.

De-a lungul drumului pot aparea multe lucruri neasteptate, dar daca ati respectat aceste reguli, ati scapat de multe probleme. Relaxati-va si bucurati-va de calatorie!