//9 Sfaturi pentru calatoriile lungi

9 Sfaturi pentru calatoriile lungi

Planificati o calatorie pe distante lungi? Aceste sfaturi pentru calatoriile lungi va pot ajuta sa ajungeti la destinatie in siguranta si confortabil.

Daca faceti o calatorie lunga, trebuie sa planificati acest lucru in avans si nu vorbim numai despre impachetarea lucrurilor. “Hipnoza pe autostrada” este un fenomen destul de obisnuit atunci cand soferii nu se pregatesc pentru ceea ce inseamna un traseu extins. De fapt, mai mult de 60% dintre soferi spun ca au ajuns sa fie somnolenti la volan.

Avand in vedere aceasta statistica, trebuie sa luati masuri pentru a va pregati pentru o perioada lunga de timp inainte de a va aseza la volan. Trebuie sa va antrenati sa fiti vigilent si energizat pe parcursul calatoriei. Acest sfaturi va vor ajuta sa realizati drumuri lungi fara a intampina probleme.

  1. Stocati somn din timp

Ganditi-va la epuizare inainte de a incepe calatoria, nu dupa. Dormiti cel putin 8 ore de somn doua nopti consecutive inainte de a a incepe calatoria pentru a va construi rezerve de energie. De asemenea, incercati sa evitati condusul intre orele 1 si 3, cand temperatura corpului este mai mica si oamenii sunt in mod natural mai “somnosori”.

  1. Alimentati

De aceasta data ne referim la combustibilul pentru tine, nu pentru masina ta. Mancati sanatos si alegeti alimente cu vitamine pe parcursul calatoriei care va vor oferi energie si senzatia de satietate pe parcursul intregii calatorii. Este de preferat sa nu apelati la fast-food. Pentru a ramane concentrat apelati la migdale si morcovi.

  1. Stati hidratat

Consumati cat mai multa apa si ramaneti hidratat pentru a avea o cantitate marie de energie. SIngurul avantaj al acest lucru este ca va trebui sa faceti mai multe opriri.

  1. Planificati opririle

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru calatoriile lungi este asa iesiti din masina pentru a va intinde si pentru a va relaxa la fiecare doua ore, spun expertii. Planificati aceste opriri, indiferent daca acestea se incadreaza ca mese/ gustari sau pot fi programate pentru a vedea locuri interesante.

  1. Mestecati guma

Acest proces repetitiv mareste circulatia si vigilenta. Nu ai nevoie de lucruri cu zahar pentru a obtine efectul dorit.

  1. Mirosuri energizante

In timpul condusului pe distanta lungi, este recomandat sa pastrati o sursa de miros cu aroma de menta undeva in apropiere. Cand simtiti ca aveti nevoie de un impuls, mirositi puternic. Astfel reduceti oboseala si mariti atentia la drum.

  1. Stati drept

Asigurati-va ca scaunul este reglat corespunzator pentru corpul vostru. Daca simtiti o senzatie de disconfort si ameteala in timpul condusului, opriti si stati in picioare. Respirati adanc pentru a scapa de tensiune. De exemplu, daca simtiti ca un sold este blocat sau amortit, inclinati spre cealalata parte.

  1. Mentineti pasagerii distrati

Calatoriile de lunga durata, mai ales cu copiii pot duce adesea la epuizare si bineinteles la oboseala soferului. Asigurati-va ca copiii sunt distrati cu carti, puzzle-uri si alte lucruri pentru a trece timpul mai usor. Pe de alta parte, jocuri de tin de ceea ce vedeti pe geam precum “gasiti placuta de inmatriculare” sunt minunate pentru a va mentine atenti si neplictisiti.

  1. Bucurați-vă de muzica/ carti audio/ teatru radiofonic

Cartile audio ajuta la mentinerea activa a creierul, fara a crea o distragere periculoasa. Este recomandat sa asculti carti pline de umor sau chiar CD-uri de comodie. Razvand veti ramane treaz.

Aceste sfaturile pentru calatoriile lungi va pot ajuta sa va protejati masina si sa va mentineti calatoria sigura si cat mai placuta. Acordati atentie acestor 9 obiceiuri de conducere in conditii de sigura pe care trebuie sa le cunoasteti.