//4 moduri de diagnosticare a vehiculului

4 moduri de diagnosticare a vehiculului

Daca detineti o masina probabil credeti ca este nevoie ca de fiecare data cand vreti sa va testati masina trebuie sa mergeti cu ea in cadrul unui service auto sau atelier de reparatii. Insa, acest lucru nu este adevarat. Va puteti testa masina singuri cu ajutorul unui instrument de diagnoza profesional. Acesta este usor de utilizat chiar si de incepatorii in domeniu. Este bine sa stiti ca unele dintre problemele pe care le puteti diagnoza referitoare la autovehiculul vostru le puteti rezolva chiar singuri si astfel veti economisi sume considerabile de bani. Iata 4 elemente la care trebuie sa fiti atenti atunci cand ii oferiti masinii voastre o testare:

1. Cautati scurgeri

Fluidul scurs poate fi doarr apa provenita de la unitatea de climatizare in temperaturile de vara fierbinti, dar in functie de culoare, poate fi un semn al unei probleme. Un fluid limpede, alunecos inseamna ca lichidul de frana este scurs.

Daca vedeti un fluid rosu inchis, ar putea fi lichidul de transmisie sau servodirectie. Lichidul negru sau de culoarea chihilimarului aflat sub.

2. Ascultati pentru zgomote ciudate

Un zgomot ca un scartait poate fi greu trecut cu vederea. Este important insa sa observati cand acestea apar, astfel incat sa puteti diagnostica corect problema. Cand ati atins franele ati auzit un scartait, asta inseamna ca placutele de frana au nevoie de inlocuire. Daca se aude un zgomot ciudat atunci cand accelerati ar putea fi un semn ca aveti nevoie de o centura noua pentru ventilator.

Daca mergeti cu masina foarte devreme dimineata si auziti un scrasnait, este posibil ca roua sau umiditatea de dimineata sa scape de sub frane. Daca acest lucru continua, asigurati-o ca stiti de unde provine sunetul.

3. Acordati atentie franarii

Este de la sine inteles, dar franele sunt importante. Ori de cate ori observati ceva in neregula la sistemul de franare trebuie sa verificati acesta problema imediat. In cazul in care franele se simt elastice sau sunt zgomotoase la apasare, poate fi vorba despre aer in liniile de frana. Liniile de frana pot avea scurgeri pentru a scapa de aer.

De asemenea, franele pot vibra sau pulsa atunci cand le atingeti. Daca observati vibratii, inseamna ca rotoarele sunt uzate. Verificarea rotoarelor din fata si din spate va ofera o idee mai buna despre locul de unde vin vibratiile.

4. Nu ignorati bateria

Nu veti putea ajunge prea departe fara o baterie care se afla in conditii bune. Daca bateria are o pulbere alba pe exterior, alternatorul inseamna ca supraincarca bateria si masina trebuie dusa la un service auto pentru a fi rezolvata aceasta problema.

Daca observati ca farurile sunt slabe sau motorul se roteste de cateva ori inainte de a incepe, acesta poate fi un semn ca puterea bateriei este scazuta. Ca regula generala, durata de viata a bateriilor este de aproximativ trei ani, asa ca verificati-o ori de cate ori aveti ocazia.